Trätämjar`n

Mikael Fröjd gillar projekt, både som drivande faktor och som deltagare i andras. Det största projektet är företaget Trätämjar´n som inriktar sig på trähantverk både i stort och i smått. Mikaels intresse för att arbeta med trä kom med upptäckten av ekobygg, ekologiskt byggande. Efter det har han hunnit med utbildningar inom träbildhuggeri, möbelsnickeri och smide. Slutligen landade Mikael i det som framför allt väckte intresset, miljövänligt husbyggande, och han började på YH-utbildningen till timmerman vid Sjöviks folkhögskola. Svenska Timmerhusföreningen stod bakom utbildningen, och Mikael Fröjd började ta sig an timringsuppdrag redan under studietiden. Sedan dess har han gjort allt från att tillverka badrumsskåp i trä till att renovera äldre hus och timra nya.

-När jag började på utbildningen handlade det mycket om att foga samman trästycken med perfekta sinkor. Det som intresserar mig nu handlar mer om hur man bäst ska sammanfoga det gamla och det nya – om man restaurerar ett gammalt hus och det finns skevheter där, kanske man inte ska försöka göra allt perfekt utan hellre behålla en del av byggnadens egenheter. Den där kompromissen om vad målet ska vara är en spännande utmaning. Det kan inte vara meningen att huset ska byggas om till att bli alldeles modernt, att man ska utplåna husets historia. Det är extra roligt när man kan ha en kreativ process tillsammans med kunden.

Mikael har vid det här laget en bred erfarenhet som snickare och timmerman och känner stolthet över sitt arbete. Han samarbetar ibland med andra företag inom byggbranschen, något han finner givande, och han arbetar med sina egna projekt. På gårdsplanen utanför hans egen verkstad ligger nu en färdig timring till ett litet hus på drygt 30 kvm. Varje stock är noga uppmärkt, och snart ska han tillsammans med en kollega uppföra timmerbyggnaden på en tomt vid Mälaren.

-Att arbeta med timring är ett givande hantverk, men i fortsättningen vill jag också gärna arbeta mer med andra moment som t.ex. lerklining, läggning av kilsågade golv och trappbyggen. Det är väldigt tillfredsställande när man kan göra något extra, som att använda ett rotben från en gran som konsol och därmed få funktion och estetik att gå hand i hand.

Trätämjar’n
Nybyn 110, 733 62 Västerfärnebo
Mikael Fröjd
070 2579911

För mer info:

Tratamjarn.se
tratamjarn@gmail.com

Följ gärna oss på Instagram: @tratamjarn

Elektriska installationer mm
Måleriarbeten, tapetsering, Dekormåleri, förgyllning, Marmorering
Fönster, dörrar, lister, specialsnickerier
Inrednings- och specialsnickerier
Isolering
Plåtslageri
Kakelugnar, murningsarbeten
Snickeri och Byggnadsvård
Fönsterrenovering
Murningsarbeten, kakelugnar
Inredning- och specialsnickeri
Fönsterrenovering och byggsnickerier
Kakelungnar, Öppnaspisar, skorstenar, kaminer
Kakelugnar, Öppnaspisar, Skorstenar, Murning mm
Entreprenör
Entreprenör
Timmerhusrenovering och snickerier
Fönsterrenovering
Trävaror
Murningsarbeten, kakelugnar
Inrednings- och specialsnickeri